Гласуваме само с хартиени бюлетини  Вотът за кметове и общински

...
Гласуваме само с хартиени бюлетини  Вотът за кметове и общински
Коментари Харесай

Отвориха изборните секции, най-активни са във Велико Търново

Гласуваме единствено с хартиени бюлетини 

Вотът за кметове и общински съветници стартира. Точно в 7:00 часа бяха открити изборните секции в страната. Най-активни са към този момент гласоподавателите във Велико Търново, които още в първите минути след оповестения час се подредиха пред урните.

В спортната зала, където са ситуирани пет изборни секции, секунди след 7:00 часа към този момент имаше гласоподаватели, което е поръчка, че ще бъдат дейни жителите на старопрестолния град, разяснява кореспондентката на бТВ.

Изборът във Велико Търново е сред 8 претенденти за кмет и 16 кандидатски листи за общински съветници, добави тя. 

Жителите на София пък избират сред 22-ма претенденти за кмет и 29 кандидатски листи за общински съветници. Право на глас имат 1 100 000 души.

След скандал с машинния избор, в петък, ЦИК реши - на локалните избори през днешния ден ще гласуваме единствено с хартиени бюлетини, напомня Нова телевизия.

По данни на ЦИК 58 партии и 9 обединения ще вземат участие в локалния избор. Секциите в цялата страна са над 11 000. А над 6 милиона българи имат право на глас. 

Над 30 хиляди са претендентите за общински съветници, към 1360 са претендентите за кметове на община, към 400 са претендентите за кметове на регион, които ще вземат участие в идните локални избори. 6600 са претендентите за кметове на кметства.

Избирател с непрекъснат и сегашен адрес в разнообразни обитаеми места може да изиска да бъде вписан в изборния лист по сегашен адрес. Услугата е налична и посредством електронно заявление през Интернет страницата на ГРАО.
 
ЦИК взе решението за отпадане на машинния избор на база отчет на ДАНС, в който се твърди, че изборът от машините може да бъде манипулиран, напомня бТВ. 

От ПП-ДБ се оповестиха срещу отхвърли от машините, а министър председателят Николай Денков прикани ЦИК да анулира решението си, само че от комисията отхвърлиха.

Общинската изборна комисия (ОИК) в София реши, че в столицата въпреки всичко ще се гласоподава с машини, само че от ЦИК предизвестиха, че това ще е нелегално.

Забранени са политическата пропаганда и оповестението на резултати от социологически изследвания. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР